Gedragstherapie

Als ik met mensen praat over gedragstherapie dan hoor ik vaak dat men geen idee heeft wat het voor de kat inhoudt en waar het uit bestaat. Gedragstherapie is er (ook voor katten) op gericht het probleemgedrag van het dier op te lossen. Probleemgedrag is voor de kat vaak normaal gedrag, maar voor u als baas ongewenst. Enkele voorbeelden hierbij zijn: sproeien in huis, onzindelijkheid, krabben aan meubels en agressie naar katten, andere (huis)dieren of zelfs gericht naar mensen. Tevens kan een kat gedragingen laten zien die het dier lichamelijk of mentaal schade geeft. Dit gedrag is abnormaal en ongezond en moet daarom zo snel mogelijk opgelost worden! U kunt hierbij denken aan: extreme angst en/of fobieën, (chronische) stress of zelfs het ontwikkelen van een dwangneurose (kaal likken/plukken van de vacht, eten van niet eetbare stoffen, dwangmatig rondjes lopen etc.).

Gedragstherapie bestaat onder andere uit een thuisconsult. Ik kom dan bij u thuis om uw kat in zijn ‘natuurlijke’ omgeving te zien. Dit is essentieel voor het laten slagen van de gedragstherapie. Voorafgaand aan het thuisconsult vult u een uitgebreide vragenlijst in. Dit is noodzakelijk om de historie van de kat helder te krijgen en alvast voorbereidingen te treffen voor het thuisconsult. Een thuisconsult duurt ongeveer 2 uur. Tijdens het consult probeer ik samen met u antwoord op aanvullende vragen te krijgen, bekijk ik de woning en de plekken waar het probleemgedrag zich voordoet en observeer ik uw kat. Aan het einde van het consult leg ik u uit wat de oorzaak van het probleemgedrag is en hoe we dit gaan oplossen.

Hetgeen dat tijdens het consult besproken wordt, krijgt u na afloop in een behandelplan toegestuurd. Zo kunt u altijd terug lezen wat de te nemen maatregelen zijn om het probleemgedrag op te lossen. Ik ben altijd heel eerlijk naar klanten. Uiteraard beoordeel ik het probleemgedrag en kom ik met een oplossing, maar het probleemgedrag lost alleen op als de eigenaren van de kat de maatregelen ook willen uitvoeren. Het is dus een absolute samenwerking tussen u en mij!

Na het consult heeft u recht op nabegeleiding. Loopt u ergens mee vast of heeft u nog een vraag, schroom dat niet om contact met mij op te nemen. Soms speelt het probleemgedrag al jaren en is het niet direct na het thuisconsult opgelost. Nabegeleiding is dan zelfs noodzakelijk om het probleem op te lossen. Uiteraard hoor ik ook graag als het goed gaat en het probleem is opgelost. Deze updates zijn altijd genieten voor mij om te lezen. Indien ik 3 maanden achtereen na het consult niks hoor, ga ik ervan uit dat het probleem is opgelost en rond ik het dossier af. Deze ‘regel’ heb ik om te voorkomen dat klanten maanden na het consult nog om feedback vragen. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe lastiger het voor mij wordt om de situatie helder voor de geest te houden. Tevens kan de situatie inmiddels zo veranderd zijn dat ik niet meer alle informatie heb of er is zelfs sprake van een totaal nieuw probleem.

Indien u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen heeft, neem dan gerust contact met mij op.

Hartelijke groet,

Krista Sinke
Kattengedragsbureau ‘Begrip voor de Kat’